Hamsterns behov
Guldhamstern är ett ensamlevande djur som skall på själv i egen bur. De enda gångerna guldhamstrar bor flera i samma bur är en hona med ungar eller ungar som bor tillsammans, som längst till och med de är 8 veckor, därefter är det olagligt att ha fler hamstrar i samma bur. Vuxna guldhamstrar träffas endast för parning. Däremot kan du ha fler guldhamstrar i samma rum, förutsatt att alla har egen bur och det inte finns någon risk att de träffas.
Buren skall enligt jordbruksverket ha en bottenyta på minst 0,12 cm2 och minsta höjd 20 cm, men majoriteten av alla uppfödare godkänner inte burar som har en bottenyta på mindre än 70x45 cm eller motsvarande. Buren skall ej heller ha galler, på sidorna eller där hamstern kommer åt då många hamstrar gärna klättrar eller gnager på gallret vilket kan leda till fallolyckor eller tandskador med mera. Det skall dessutom få plats ett hjul med minst 28 cm i diameter. I buren behövs ett tjockt lager av bäddmaterial. Tänk på att alla tunga ting i buren skall stå direkt mot botten så att hamstern inte kan komma in under och eventuellt klämmas till döds.
Hamstern behöver alltid tillgång till färskt vatten. Vattenflaska, gärna glasflaska, är att föredra men skål fungerar också. Du behöver däremot vara beredd på att behöva byta vattnet flera gånger per dag då det gärna hamnar spån och dylikt i vattnet. En hamster ska alltid ha tillgång till torrfoder. Ge inte endast pellets då det är viktigt att hamstern får aktivering genom att skala fröer och känna olika smaker. Kombinera gärna en fröblandning med pellets. Hamstrar ska inte ha varken saltsten eller mineralsten. Vitamindroppar behövs inte heller då du skall ge din hamster det den behöver genom det dagliga fodret. Matskålen bör vara i keramik och av större storlek så att hamstern inte krafsar ut all mat då den letar efter sina favoriter. Maten kan även sprinklas runt i buren så att hamsterns naturliga bettende stimuleras genom att den får leta efter maten. Hamstrar älskar att gnaga, vilket även är bra för tänderna, så erbjud gärna något gott att gnaga på! Du kan även ge din hamster färskfoder några gånger i veckan. Det kan bestå av barnmat, babygröt, matrester, grönsaker, vilda växter mm.
I buren ska det finnas ett hus (bolåda med tak) då hamstern vill ha ett hus att sova i under dagen. För att det ska vara ventilerat och inte bildas kondens behöver det vara av naturmaterial. Huset (bolåda med tak) skall enligt lag ha ett minsta mått på 15x15 cm och minst 10 cm på höjden. Som bäddmaterial rekommenderas rivet toalettpapper, enkelt och finns alltid tillgängligt. Hushållspapper är något mer svårlösligt än toalettpapper. På djuraffären ser du ofta hamstervadd, detta är dock direkt livsfarligt för hamstern oavsett om det är markerat ätbart eller inte då det dels kan tvinna sig runt hamsterns ben så att fastnar i det och dels då hamstern samlar det i kindpåsarna så kan det svälla av värmen och fukten och kväva hamstern.
För att kunna sköta pälsen behöver hamstern sandbada. De allra flesta är väldigt renliga av sig och kissar dessutom endast i sitt sandbad. Om du har tur så kan du få hamstern att rengöra pälsen i en skål med fin sand och kissa i en skål med kattsand. De brukar föredra att kissa i ett hörn så använd gärna fyrkantiga sandbad/toaletter. Det är bra om den är av keramik eller glas så att den står stadigt men en diskad glass- eller godislåda går också bra. I sandbadet ska det finnas finkornig sand så de kan sköta pälsen. Om du kan få hamstern att kissa i en toalett så blir det väldigt enkelt att hålla luktfritt och rent. Ta bort klumpar med en sked eller kattspade.
Guldhamster är ett nattdjur och är således som mest aktiv mellan skymning och gryning. Dom vaknar oftast mellan 18-20, lagom för att du ska hinna äta middag och sedan umgås med din hamster i lugn och ro. I naturen springer guldhamstern flera kilometer per natt i jakt på mat med mera så guldhamstrar har ett stort behov av att få röra på sig. En liten hamsterunge behöver inte ha ett hjul från början men det är väldigt viktigt att inte köpa ett för litet hjul när det väl är dags. Till en vuxen guldhamster behöver hjulet vara minst 28 cm i diameter för att de ska kunna springa rakt och inte belasta ryggen fel. Hjulet skall EJ vara galler- eller näthjul då hamstern kan fastna med sina tår och tassar i mellanrummen och skada sig allvarligt utan måste ha hel springyta. Hjul av trä är tystare men hjul av plast är lättare att rengöra. En del hamstrar kissar i hjulet när de springer.
De flesta hamstrar har mycket energi och gillar att gnaga och gräva. Det går att tillverka egna leksaker med trä, grenar, papper, kartong och toalettrullar. Stenar är väldigt bra för hamstern att slipa klorna på. Diska stenen noga och ställ in direkt på botten i buren. Även grenar och löv kan tas in, kontrollera först att växten är ogiftigt för hamstrar.
För att transportera hem hamstern och även om den ska på utställning, till veterinären eller med till sommarstugan behövs en transportbur. En lagom storlek för en guldhamster är ca 30 cm lång. I transportburen har man ett rejält lager spån, mycket bomaterial, lite torrfoder och en bit gurka istället för vattenflaska
Skötsel
Den dagliga skötseln innebär att byta vatten och se så att det finns tillräckligt med torrfoder (i skål eller hamsterns egna matförråd). Se över hamsterns toalett och tar bort kissklumpar om det behövs. Ställ tillbaka saker som hamstern flyttat under natten så buren ser fin ut, samtidigt kan du även överblicka om något inte ser bra ut; hamstern kanske gnagt så mycket på ett hus så att en spik är synlig? Det är viktigt att du ser din hamster varje dag så att du är säker på att den ser ut att må bra.Hamstrar är aktiva djur och vill komma ut en stund och utforska varje dag.
Några gånger i veckan kan du ge din hamster färskmat och lite grönsaker, se till att det inte ligger och blir gammalt någonstans. Ta ut smutsigt bomaterial ur huset och ge nytt en gång i veckan. Punktstäda om det blivit smutsigt någonstans. Byt ut någon leksak för variationens skull och kontrollera att det finns tuggleksaker. Det är även bra att ha en rutin för att kolla igenom hamstern och se att den mår bra. Titta på tänder och klor och se till att de inte är för långa. Har hamstern sår någonstans? Verkar den ha gått upp eller ner mycket i vikt? Ser ögon och nos ren ut? Guldhamstern har doftkörtlar som är placerade på höfterna. De kan synas som skrovliga, mörka fläckar och inget att oroa sig för! De har gula tänder som växer hela livet. Är de vita kan det bero på någon brist, ta då kontakt med veterinär för att kontrollera.
Byt allt bottenmaterial och skura buren en gång i månaden. Byt all sand om den inte är bytt tidigare och rengör de tillbehör som är smutsiga. Hjulet kan behöva rengöras om hamstern kissat i det. Variera gärna inredningen i samband med storstädning, sätt in ny inredning och spara den gamla (rengjorda) till ett annat tillfälle.